Τα online παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τις ικανότητες μάθησης των δυσλεκτικών
Μία νέα επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι τα online παιχνίδια και τα video games μπορεί να είναι πολύτιμα για ανθρώπους με δυσλεξία, καθώς τους βοηθούν να μετατοπίσουν εύκολα την προσοχή τους μεταξύ ακουστικών και οπτικών σημάτων.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell Biology. Οι ερευνητές εξέτασαν το χρόνο αντίδρασης 34 εθελοντών ζητώντας τους να πατήσουν ένα κουμπί κάθε φορά που άκουγαν έναν ήχο, έβλεπαν flash ή είχαν την εμπειρία και των 2 κατά τη διάρκεια του πειράματος. Οι μισοί εθελοντές της ομάδας είχαν δυσλεξία και οι υπόλοιποι όχι. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Vanessa Harrar, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτό ταιριάζει με το μοντέλο προσοχής της δυσλεξίας-το να είναι κάποιος πιο αργός στη μετατόπιση της προσοχής από το ένα σημείο στο άλλο.
Τα online παιχνίδια και η δυσλεξία
Ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα της δυσλεξίας εμφάνισε παρόμοια ποσοστά ανταπόκρισης με την ομάδα ελέγχου όσον αφορά την αντίδραση σε οπτικό στοιχείο μετά από ένα ακουστικό-ασυμμετρία που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως σε δυσλεκτικούς.Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ακουστικάστοιχεία προέρχονταν από την ίδια τοποθεσία με τα οπτικά-μια οθόνη που είχε μεγάφωνα ώστε ο ήχος να φαίνεται ότι προέρχεται από το μέσον της οθόνης- σε αντίθεση με διαφορετική τοποθεσία.Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι οι δυσλεκτικοί έχουν δυσκολία στη μετατόπιση από το ένα μέρος στο άλλο.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που ελέγχει την τοποθεσία έτσι ώστε όλα να θεωρούνται ότι προέρχονται από το ίδιο μέρος.Τα ευρήματα οδηγούν τους ερευνητές να υποθέσουν ότι τα online παιχνίδια μπορεί να είναι πολύτιμα για ανθρώπους με δυσλεξία-βοηθώντας τους να μετατοπιστούν εύκολα μεταξύ ακουστικών και οπτικών σημάτων.Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, φαίνεται ότι τα online παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία να αναπτύξουν αναγνωστικές ικανότητες.
Βιντεοπαιχνίδια και ικανότητες
Πιο συγκεκριμένα, 12 ώρες παιχνιδιού με βιντεοπαιχνίδια βοηθούν περισσότερο τα δυσλεξικά παιδιά στην ανάγνωση απ’ ότι ένας χρόνος αυθόρμητης ανάπτυξης των αναγνωστικών ικανοτήτων. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, που υποστήριζε πως τα προβλήματα ανάγνωσης σε παιδιά με δυσλεξία οφείλονται σε δυσκολίες οπτικής προσοχής και όχι σε γλωσσικές δεξιότητες.Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής της έρευνας Andrea Facoetti καθηγητής του Πανεπιστημίου της Padua και του Επιστημονικού Ινστιτούτου Medea of Bosisio Parini της Ιταλίας, τα online παιχνίδια και τα video games βελτιώνουν πολλούς τομείς της οπτικής προσοχής, κυρίως την άντληση των πληροφοριών από το περιβάλλον.
Τόνισε, επίσης, πως ακόμη δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία της δυσλεξίας που να περιλαμβάνει βιντεοπαιχνίδια. Πάντως ο επικεφαλής της έρευνας τονίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα πρέπει να παρερμηνευθούν και να γίνεται αλόγιστη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών.